Łukasz Bielecki napisał(a):
Rzeczywiście jeśli czegoś w tym portalu brakuje, to tylko możliwości wyszukiwania nazwisk zwracającego również warianty pisowni. Obecnie są uwzględniane niektóre drobne elementy jak warianty pisania umlautów i może jakieś inne, których nie zauważyłem, ale przydałby się jakiś bardziej globalny algorytm, zważywszy na to ile w tej kartotece jest literówek, pomyłek i niestandardowych zapisów, a na to oczywiście nakładają się błędy odczytu/transkrypcji. Algorytm podobny do stosowanych w innych naszych projektach ogromnie pomógłby radzić sobie z tymi wszystkimi problemami.
Ależ jest! Tylko musisz wejść w zakładkę wyszukiwarka i zamiast "Wyszukiwanie proste" zaznaczyć "Wyszukiwanie przybliżone". Algorytm bazuje w dużej mierze na tym z PP. Jest to co prawda opcja trochę ukryta, ale zrobiłem tak specjalnie, żeby było wykorzystywane tylko przez świadomych użytkowników.
Przy liście wyników można też je filtrować, co także pomaga w ograniczeniu wyników.
Alternatywnie można też oczywiście wejść na listę nazwisk w danej sygnaturze i ręcznie przejrzeć nazwiska, ale to ostateczność.
Łukasz Bielecki napisał(a):
Kwestia ściągania to już przy tym pikuś, skoro dane zwracane przez wyszukiwarkę pozwalają dosć sprawnie zlokalizować obrazek w szukajwarchiwach (choć w nowej jego wersji mniej sprawnie niż w poprzedniej, bo nie można przekleić ścieżki do URL).
No niestety... Sam musiałem uzyskać listę nazw plików na serwerze dla każdego zdjęcia i trzymam to w bazie. Niestety, nowe SzwA strasznie skomplikowało taką prostą sprawę...
AlpaCino napisał(a):
W styczniu wysłałem do AP w Poznaniu infomację o błędach w indeksacji - praktycznie wszyscy o nazwisku Śliwiński są zindeksowani jako "Śliwińki", co uniemożliwia ich znalezienie w normalnym trybie w wyszukiwarce. Odpisano mi, że się tym zajmą, ale do tej pory nie widzę zmian.
Nie dostałem zgłoszenia z Archiwum o tym błędzie. Czy byłbyś w stanie poprawić, gdybym przysłał Ci plik z danymi? Chyba że wiesz na pewno, że nigdzie nie powinno być nazwiska Śliwińki, to mogę zmienić wszystkie wystąpienia na Śliwiński. Ale dobrze byłoby to wcześniej przejrzeć i sprawdzić. Jeśli podjąłbyś się sprawdzenia to daj znać na maila: maciej.glowiak -at- gmail.com