Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 09 wrz 2010, 12:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: To bardzo ciekawe!!!!
PostNapisane: 02 cze 2009, 12:25 

menka napisał(a):
Zmieniło się, koperty dowodowe muszą przechowywać 50 lat, informację tę otrzymałam w urzędzie ok. 2 mies. temu, kiedy przeglądałam kopertę mojej babci. Niestety, to co zdążyli zniszczyć, już przepadło.

Oczywiście - co stracono przed "zmieniło się" jest nie do odzyskania.....
Niektórzy dysponenci "kopert dowodowych", którzy je przechowywali zapewne dysponowali właściwie niczym nie ograniczoną swobodą w tymże przechowywaniu, a skutki tego właśnie sobie opisujemy. I nikomu chyba nie przyszło wówczas do głowy by tym zagadnieniem - prawidłowej archiwizacji dokumentów - się zainteresować ...
Chociaż w niektórych przypadkach znaleźli się i tacy, którzy zatrudniali specjalistyczne firmy - najczęściej Spółdzielnie Inwalidów, które porządkowały stare dokumenty i przygotowywały je do przekazania lub nawet przekazywały w imieniu danej instytucji do AP.
Ale takie przypadki były naprawdę nieliczne.

Z własnych obserwacji wiem, że "koperty dowodowe" :
- przechowywane były w najdalszych i najbardziej niedostępnych zakamarkach "podurzędowych piwnic" , zazwyczaj bardzo wilgotnych, bez jakiejkolwiek wentylacji.
No bo zakładano, że raczej nikt z nich nie będzie korzystał, a jeśliby już ktoś zadał na ten temat pytanie - zawsze można zbyć natręta, który raczej nie bardzo miał pojęcie o zasadach archiwizowania dokumentów i nie bardzo wiedział nawet że coś takiego istnieje....

- kilkakrotnie spotkałem się też z przypadkiem, że niszczono zawartość koperty zostawiając jedynie kartę zawierającą dane osobowe. Tutaj jednak też treść zapisów w tej karcie zależała od urzędniczej sumienności podczas gromadzenie dokumentów i systematycznego ich wpisywania do tejże kartoteki....
Tak było w przypadku tejże koperty mojego Ojca. Ale to temat na inny, bardzo duży opis, więc sobie go daruję.

Niedawno spotkałem pewnego osobnika, który wpadł na pomysł poszperania w archiwaliach PZPR.
Tzn. najpierw chce ustalić co się stało z teczkami osobowymi poszczególnych członków PZPR - wiadomo bowiem, że i tutaj stosowana była dowolność - niektóre organizacje archiwizowały dokumenty Komitetów Powiatowych ( tam były przechowywane akta/ teczki członków tej organizacji; niektóre zaś KP wydawały te teczki tym, których one dotyczyły.
W niektórych AP znajdują się zespoły archiwalne byłych KP PZPR zawierające informacje na ten temat....
Zobaczymy co z tego wyjdzie....

BOGUSŁAW.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 02 cze 2009, 12:48 

Dzięki za informacje:) Spróbuję odszukać te koperty w urzędzie....

pozdrawiam

PostNapisane: 02 cze 2009, 13:02 

Niestety.... przed chwilą Pani z urzędu poinformowała mnie, że nie ma zadnych szans. 10 lat po zgonie są te akta niszczone...Zdarza się , że niektóre urzędy przechowują dłużej ale nie w Poznaniu. Nie mają miejsca! Szkodaaa :(

PostNapisane: 02 cze 2009, 14:59 

BeciaQ napisał(a):
Niestety.... przed chwilą Pani z urzędu poinformowała mnie, że nie ma zadnych szans. 10 lat po zgonie są te akta niszczone...Zdarza się , że niektóre urzędy przechowują dłużej ale nie w Poznaniu. Nie mają miejsca! Szkodaaa :(

Widzisz jak szybko działają nasze urzędy!!! :wink:
A tak poważnie - ja w "moim" urzędzie załatwiam wiele spraw korzystając z pewnych udogodnień, wiedząc że informacja jaką stamtąd otrzymam jest rzetelna, nie zaś spławiająca jedynie petenta..
Gdybym jednak musiał coś załatwić w innym, obcym urzędzie zrobiłbym to zadając pytanie pisemnie, tradycyjnie lub elektronicznie.
Niestety - ten okres 10 -ciu lat jest prawdziwy, ustalony urzędowo jakimś aktem prawnym. I tylko od woli i sumienności urzędników zależy czy wszystko zniszczą, czy coś sobie zostawią...

Bogusław.

PostNapisane: 02 cze 2009, 15:14 

menka napisał(a):
Zmieniło się, koperty dowodowe muszą przechowywać 50 lat, informację tę otrzymałam w urzędzie ok. 2 mies. temu, kiedy przeglądałam kopertę mojej babci. Niestety, to co zdążyli zniszczyć, już przepadło.

Jeszcze raz do tego wracam. Intryguje mnie bowiem owe 50 lat. Ja mam niestety inne informacje, mówiące o tym, że "koperty" są niszczone po 10-ciu latach od śmierci danej osoby. I to z urzędu zajmującego tymi sprawami. Rozbieżność zbyt duża, mająca duże znaczenie.
I nie ma obowiązku przekazywania ich do AP ( to w nawiązaniu do jednego z wcześniejszych postów).
Stąd ciekawość - gdzie pisze się o wspomnianych 50-ciu latach?
Czy możliwe jest uzyskanie tej informacji ?

Bogusław.

PostNapisane: 02 cze 2009, 18:27 

Zapytałam w urzędzie czy mogę dostać kopertę dowodową mojego ojca, który zmarł w 1998, minęło już przecież 10 lat, zostałam poinformowana, że teraz muszą przechowywać lat 50, ale ksero interesujących mnie dokumentów z koperty otrzymałam. W tym akurat urzędzie mieli koperty z lat 90-tych XX w., jeszcze mnie interesował rok 1986, ale tych kopert już nie mieli. Jeśli będzie trzeba, mogę zapytać jaki to przepis.

PostNapisane: 03 cze 2009, 08:53 

Witam!
na forum była już prowadzona dyskusja na ten temat . Patrz :http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=481
Wojtek

admin: Wojtku, połączyłem tematy dla porządku

Tytuł: Re: Gdzie szukać - dowód osobisty
PostNapisane: 03 cze 2009, 10:52 

Do Beaty.
Beata,spróbuj napisać pismo o te koperty dowodowe.
Kiedy ja poszłam do urzędu i spytałam o koperty mojego ojca ,który zmarł w 1979r. ,powiedziano mi ,ze to nie możliwe ,aby coś takiego było,że niszczą po 10 latach.Nie dawałam za wygraną i udałam się jeszcze raz,trafiając na innego urzędnika.I co się okazało ,koperty nawet z wcześniejszych lat składowane były w ciemnej piwnicy ,byle jak(ale były).Znalazłyśmy moje koperty-istna skarbnica wiedzy.
Dowiedziałam się także ,że wyszło zarządzenie o przechowywaniu kopert do 50 lat i te które ocalały będą zinwentaryzowane i dostępne dla genealogów.
Ponoć zarządzenie wyszło na prośbę genealogów.
Pozdrawiam Alicja

PostNapisane: 03 cze 2009, 12:01 

Trochę znalazłem:
- rozdział 6 : http://www.yhlodz.pl/registration_law/doc2_20021224.html

-http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/381/32/PESEL.html#udost%C4%99pnianie%20danych - wniosek o udostępnienie danych ze zbioru PESEL - interesujący formularz.....

- na str. 9 http://www.bip.piekary.pl/?p=document&action=show&id=9612&bar_id=4007
- "koperty dowodowe osób zmarłych - B10".
Jest to wprawdzie zarządzenie władz lokalnych, niemniej jednak należy przyjąć, że sporządzone na podstawie obowiązujących w dniu jego wydania przepisów prawnych wyższej rangi.
I to chyba wyjaśnia wszystko.

Stąd prośba - jeśli ktoś ma wiedzę o innej kategorii i okresie archiwizowania - bardzo proszę o wskazanie źródła tej wiedzy.

GOOGLE dla hasła " okres przechowywania kopert dowodowych" pokazuje prawie 12 000 wyników, oczywistym jest , że nie sprawdziłem wszystkich......

Bogusław.

PostNapisane: 06 cze 2009, 18:58 

Alicjo będę próbować, postanowiłam udac się tam osobiście! Czy opisujesz przypadek z urzędem w Poznaniu?
Bogusławie widzę że drążysz temat:) No cóż te 10 lat stoi jak mur, aczkolwiek jak w przypadku Alicji i innych opisanych na tym wątku cuda się zdarzają! ;)

pozdrawiam:)

PostNapisane: 06 cze 2009, 21:34 

Witam !!!
Beatko ,urząd o którym pisałam to nie Poznań.
W tym rejonie prowadzę poszukiwania ze wsi Cisew pow. Turecki,ale marnie mi to idzie.NIE PODDAJE SIĘ !
Poszukuję Brzusków i Pakułów-moich pradziadków.
Pozdrawiam
Alicja

PostNapisane: 08 cze 2009, 11:03 

BeciaQ napisał(a):
...Bogusławie widzę że drążysz temat:) No cóż te 10 lat stoi jak mur, aczkolwiek jak w przypadku Alicji i innych opisanych na tym wątku cuda się zdarzają!....

Jestem właśnie po takim "cudzie". Chociaż nie do końca była to "koperta " z pełną zawartością, to jednak coś ocalało. I było tego na tyle, że kierowało mnie do innych źródeł. I tam dopiero poległem! Zazwyczaj brak jakiejkolwiek stamtąd odpowiedzi.
Są to organizacje znajdujące się Polsce, możliwe że utrzymywane z pieniędzy podatnika..
Zagraniczne - takie jak Bad Arolsen czy Mauthausen Memorial odpowiadają pisemnie lub telefonują.
Nasze rodzime organizacje powołane m.in. po to, aby pomagać poszukującym nie zawsze się sprawdzają.

Co do "10 lat..." - na tyle ważne, że trzeba to ostatecznie wyjaśnić.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku
.

PostNapisane: 19 cze 2009, 21:19 

Witajcie!

Prawdopodobnie koperty dowodowe będą przekazywane przez poszczególne urzędy do Milanówka, ponieważ tamtejsze archiwum dysponuje znaczną powierzchnią.

Pozdrawiam :-)
Jarek

PostNapisane: 14 sty 2010, 22:11 

Jest mi niezmiernie miło poinformować, iż w dniu 11 stycznia br. uległy zmianie przepisy dot. tzw kwalifikacji archiwalnej dokumentacji dotyczącej wydanych dowodów osobistych - tzw kopert dowodowych.

w skrócie:
- do materiałów archiwalnych (kat.A) zalicza się dowody wydane do roku 1979 włącznie. Oznacza to iż, do tej kategorii zalicza się całość dokumentacji którą zawiera koperta - dot. to tych dowodów których pierwsze wydanie nastąpiło do 1979r. włącznie,

- do dokumentacji niearchiwalnej kat. BE-50 kwalifikuje się dowody wydane po 1979r.

"Tym samym, brakowanie (niszczenie) przedmiotowej dokumentacji, stało się obecnie niedopuszczalne..."

poszukuję info o: Dederek -Wijewo,Brenno i okolice, Lichocki/a Duszniki, Moczyński /a - Wlkp.,Kuna: i różne jej odmiany Knopt/f ,Kropt/f, Sroka -Zębowo,Lwówek,Miedzichowo,N.Tomyśl,Bartoszewski Józef i Antonina Bartoszewska rod.Górecka -Poznań/Kaźmierz?

PostNapisane: 14 sty 2010, 22:18 

PostScriptum - dla mniej zorientowanych...

kategoria A
(kat.A) - symbol służący do oznaczania kategorii archiwalnej, do której należą materiały archiwalne posiadające wartość historyczną,

kategoria BE-50 - symbol służący do oznaczania materiałów archiwalnych, których wartość można ustalić dopiero po dokonaniu ekspertyzy archiwalnej (w tym wypadku po 50 latach).

pozdrawiam

poszukuję info o: Dederek -Wijewo,Brenno i okolice, Lichocki/a Duszniki, Moczyński /a - Wlkp.,Kuna: i różne jej odmiany Knopt/f ,Kropt/f, Sroka -Zębowo,Lwówek,Miedzichowo,N.Tomyśl,Bartoszewski Józef i Antonina Bartoszewska rod.Górecka -Poznań/Kaźmierz?

PostNapisane: 26 sty 2010, 17:42 

Witajcie !

Urzędowe archiwa zakładowe otrzymują obecnie z APP pismo o następującej treści:

Archiwum Państwowe w Poznaniu informuje, że na podstawie ust. 3 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 16 września 2002 r. w sprawie postępowania z dokumentacją, zasad jej klasyfikowania i kwalifikowania oraz zasad i trybu przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych (Dz. U. Nr 167, poz. 1375) dokonuje się zmiany kwalifikacji archiwalnej dokumentacji dotyczącej wydanych dowodów osobistych (tzw. kopert dowodowych). Zmiana kwalifikacji archiwalnej przedmiotowej dokumentacji polega na:
1. Zakwalifikowaniu do materiałów archiwalnych (kat. A) dokumentacji dotyczącej dowodów osobistych wydanych do roku 1979 włącznie – oznacza to, że do kategorii A należy zakwalifikować całość dokumentacji zawartej w kopertach dowodowych, w tych przypadkach, w których pierwsze wydanie dowodu osobistego nastąpiło w okresie do 1979 r. włącznie,
2. Zakwalifikowaniu do dokumentacji niearchiwalnej kategorii BE-50 dokumentacji dotyczącej dowodów osobistych wydanych po roku 1979.
Tym samym, brakowanie (niszczenie) przedmiotowej dokumentacji, stało się obecnie niedopuszczalne. Stwierdzenie przez archiwum państwowe faktu brakowania tej dokumentacji, spowoduje skierowanie zawiadomienia do właściwej prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (art. 231 § 1, art. 276 Kodeksu karnego).

Archiwum Państwowe w Poznaniu przypomina także, że dokumentację dotyczącą wydanych dowodów osobistych należy systematycznie przekazywać do archiwum zakładowego Urzędu. Jednocześnie proponujemy przyjęcie następującej procedury przekazywania przedmiotowej dokumentacji do archiwum:

a) akta przekazuje się na podstawie spisów zdawczo-odbiorczych (każda koperta dowodowa stanowi osobną pozycję na spisie) sporządzonych w 4 egzemplarzach dla akt kategorii A (1 egzemplarz przeznaczony dla komórki organizacyjnej przekazującej akta, dwa egzemplarze dla archiwum zakładowego, 1 egzemplarz dla Archiwum Państwowego w Poznaniu) oraz w 3 egzemplarzach dla akt kat. BE-50;
b) akta przekazuje się po upływie pełnego roku kalendarzowego liczonego od dnia 1 stycznia roku następnego od daty śmierci osoby, której wydano dowód osobisty,
c) koperty dowodowe przekazywane do archiwum zakładowego należy opisać imieniem i nazwiskiem danej osoby, datą śmierci, imieniem ojca, numerem dowodu osobistego i ewentualnie numerem PESEL (ww. dane powinny się również znaleźć na spisie zdawczo-odbiorczym, o którym mowa w punkcie a ……);
d) dokumentację dotyczącą wydanych dowodów osobistych zakwalifikowaną do materiałów archiwalnych (kat. A) należy uporządkować , tzn. akta wewnątrz koperty należy ułożyć w kolejności chronologicznej, usunąć wszelkie części metalowe, plastikowe oraz wtórniki, akta paginować (ponumerować wszystkie zapisane strony _ miękkim ołówkiem w górnym, skrajnym narożniku dokumentu), w opisie zewnętrznym umieścić informację o ilości stron zapisanych.

podpis dyrektora

Pozdrawiam Was
Jarek

PostNapisane: 30 sty 2010, 14:22 

Czy zmiana sytuacji kopert dowodowych dotyczyć będzie tylko okręgu AP Poznań czy planowane jest wprowadzenie zmian także dla pozostałych miast?

Szukam : Lange (Poznań, Gniezno i okolice), Kmieciak (Ostrowite), Paulus/Pankis (Ostrowite, okolice Gniezna)

PostNapisane: 30 sty 2010, 20:05 

Kolega z Archiwum Państwowego powiedział mi, że to NDAP podjęła taką decyzję. Z pewnością dotyczy to całego kraju.

Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 03 lut 2010, 00:38 

dokładnie to pismo, cytowane przez Jarka, miałem namyśli wstawiając powyższe posty...
pozdro
JacoL

PostNapisane: 28 mar 2010, 14:28 

Witam, też wpadłem na pomysł odnalezienia zdjęcia babci która zmarła w 1964 we Wrocławiu, niestety nie mam pojęcia gdzie czegokolwiek szukać i czy coś jeszcze istnieje może jakaś podpowiedź ? Dziękuję.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]