menka napisał(a):
Zmieniło się, koperty dowodowe muszą przechowywać 50 lat, informację tę otrzymałam w urzędzie ok. 2 mies. temu, kiedy przeglądałam kopertę mojej babci. Niestety, to co zdążyli zniszczyć, już przepadło.
Oczywiście - co stracono przed "zmieniło się" jest nie do odzyskania.....
Niektórzy dysponenci "kopert dowodowych", którzy je przechowywali zapewne dysponowali właściwie niczym nie ograniczoną swobodą w tymże przechowywaniu, a skutki tego właśnie sobie opisujemy. I nikomu chyba nie przyszło wówczas do głowy by tym zagadnieniem - prawidłowej archiwizacji dokumentów - się zainteresować ...
Chociaż w niektórych przypadkach znaleźli się i tacy, którzy zatrudniali specjalistyczne firmy - najczęściej Spółdzielnie Inwalidów, które porządkowały stare dokumenty i przygotowywały je do przekazania lub nawet przekazywały w imieniu danej instytucji do AP.
Ale takie przypadki były naprawdę nieliczne.
Z własnych obserwacji wiem, że "koperty dowodowe" :
- przechowywane były w najdalszych i najbardziej niedostępnych zakamarkach "podurzędowych piwnic" , zazwyczaj bardzo wilgotnych, bez jakiejkolwiek wentylacji.
No bo zakładano, że raczej nikt z nich nie będzie korzystał, a jeśliby już ktoś zadał na ten temat pytanie - zawsze można zbyć natręta, który raczej nie bardzo miał pojęcie o zasadach archiwizowania dokumentów i nie bardzo wiedział nawet że coś takiego istnieje....
- kilkakrotnie spotkałem się też z przypadkiem, że niszczono zawartość koperty zostawiając jedynie kartę zawierającą dane osobowe. Tutaj jednak też treść zapisów w tej karcie zależała od urzędniczej sumienności podczas gromadzenie dokumentów i systematycznego ich wpisywania do tejże kartoteki....
Tak było w przypadku tejże koperty mojego Ojca. Ale to temat na inny, bardzo duży opis, więc sobie go daruję.
Niedawno spotkałem pewnego osobnika, który wpadł na pomysł poszperania w archiwaliach PZPR.
Tzn. najpierw chce ustalić co się stało z teczkami osobowymi poszczególnych członków PZPR - wiadomo bowiem, że i tutaj stosowana była dowolność - niektóre organizacje archiwizowały dokumenty Komitetów Powiatowych ( tam były przechowywane akta/ teczki członków tej organizacji; niektóre zaś KP wydawały te teczki tym, których one dotyczyły.
W niektórych AP znajdują się zespoły archiwalne byłych KP PZPR zawierające informacje na ten temat....
Zobaczymy co z tego wyjdzie....
BOGUSŁAW.