Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 09 wrz 2010, 12:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu
PostNapisane: 02 sty 2010, 19:47 

Marszycki napisał(a):
Gdybym Wam pokazał akty malżeństw zawierane w Galicji a mam ich sporo bylibyście zachwyceni!! Minimum to połowa strony A4 wraz z podaniem dat zapowiedzi,parafii skąd współmażonek pochodził a nawet parafii rodzicow.Podawane sa nawet imiona dziadków!

W metrykach moich przodków, pochodzących z Galicji, podane są imiona i nazwiska rodziców oraz imiona i nazwiska dziadków, w tym panieńskie babć :) To są perełki :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 03 sty 2010, 01:03 

Potwierdzam i takie wpisy były na porządku dzinnym.W akcie małżeństwa z 1852 roku ponad jedna strona formatu A4 mam nawet podane dokladne daty zapowiedzi w parafii przyszlego męza!!!!
Jak słyszę jak prowadzone były księgi w parafiach Wielkop.to współczuję osobom zajmującym sie genealogią! Akt małżeństwa bez podania rodziców??? W glowie sie nie mieści.
Stefan

PostNapisane: 03 sty 2010, 12:46 

Tylko pozazdrościć. Robienie drzewek przy tylu danych to pikuś. My często musimy się naszukać żeby dojść do danych przodków. U nas dużo zależało od poszczególnych księży. Mam przykładowo w jednej parafii w księdze zmarłych zapisy, gdzie podane są imiona i wiek wszystkich żyjących w chwili śmierci rodzica dzieci. I to dzieci liczących sobie 50 i więcej wiosen przy śmierci sędziwych rodziców. Sam miód dla genealoga. Jednak spora ilość akt jest bardzo uboga w dane. Za to satysfakcja z odkryć większa.

Roman

PostNapisane: 12 sty 2010, 17:13 

Jak ktoś opracuje swoją genealogię w oparciu o wielkopolskie księgi (za wyjątkiem wschodniej Wielkopolski) to jakiekolwiek późniejsze poszukiwania nie będą mu straszne. Można rzec, że w Wielkopolsce jesteśmy przyzwyczajeni do takich trudności, a akt ślubu gdzie nie podano rodziców państwa młodych to naprawdę chleb powszedni :)

PostNapisane: 03 lut 2010, 12:52 

Mam do oddania termin w AAP 9 lutego. W zamian oczekuję znalezienia jednego wpisu ;) Szczegóły na priv.

Szymon

Tytuł: AA Poznań
PostNapisane: 12 mar 2010, 13:52 

Lokalizacja: Szamotuły, Środa Wielkopolska,Dąbrowice pow.kutnowski
Witam.
Proszę o pomoc w odczytaniu aktu w AA Poznań.
Niestety, akta są zmikrofilmowane i nie mogę skorzystac z archiwum cyfrowego AA. Rejestracja czytników mikrofilmów dopiero na maj.
Interesuje mnie parafia Borek Wielkopolski rok 1825-27 urodzenia.

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie
Danuta

Tytuł: Re: AA Poznań
PostNapisane: 12 mar 2010, 14:05 

Witam! Będę niedługo w AA to mogę "kuknąć" do ksiąg Borku Wlkp. Kogo mam szukać?
Pozdrawiam. Nela

PostNapisane: 12 mar 2010, 14:51 

Witaj Nelu.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. :D
A więc tak:
Borek - Borken mikrofilm nr.2653 poz.9 na mikrofilmie lata 1805- 1818 urodzenia Nr.zesp. 13/0
Franciszek Jerzewski lub Jeżewski syn Jana i Barbary.
Wg aktu zgonu z 1888 roku w chwili śmierci miał 76 lat. Mógł urodzić się w latach 1810-1815/ daję ewent. + -/.
Proszę o spisanie daty urodzenia, miejsca urodzenia i ile będziesz mogła odczytać z aktu o rodzicach,wiek, zamieszkanie itp. a to wszystko pozwoli na dalsze poszukiwania.

Serdecznie dzięki, Nelu, za chęci pomocy.

Pozdrawiam
Danuta

PostNapisane: 13 mar 2010, 01:50 

lis46 napisał(a):
... Niestety, akta są zmikrofilmowane i ...
Danuta

Po raz pierwszy czytam, że "niestety, akta są zmikrofilmowane". Faktem jest, że pozycje w katalogu odnoszące się do CAAP to w chwili obecnej niecałe 3% całego katalogu, a proporcja terminali CAAP do czytników mikrofilmów wynosi 2:5 (czyli CAAP obsługuje blisko 30% stanowisk). Nic dziwnego, że liczba chętnych w stosunku do liczby stanowisk jest zdecydowanie korzystna dla CAAP. Jednakże, ponieważ liczba ksiąg dostępnych w CAAP rośnie, a liczba ksiąg na mikrofilmach jest stałą (a może nawet, ze względu na traktowanie mikrofilmów przez niektórych kwerendzistów, maleje), może się okazać, że łatwiej będzie zapisać się na czytnik niż na terminal CAAP. Ze względu na pracochłonność (w ciągu około 4 miesięcy rozbudowy CAAP pojawiły się w nim 202 pozycje - pomijam księgi podzielone na kilka pozycji ze względu na objętość) to sprawa kilku (a może kilkunastu) lat, ale mikrofilmów i czytników nie przybędzie (ostatnio otrzymaliśmy ofertę zakupu czytnika za kwotę 5 cyfrową), a CAAP, mam nadzieję, będzie się rozwijać zarówno jeśli chodzi o liczbę udostępnianych ksiąg jak i liczbę stanowisk dostępu.
Fakt, że przyznałem pierwszeństwo księgom niezmikrofilmowanym (to moja decyzja, za którą biorę pełną odpowiedzialność - choć są księgi dostępne w CAAP mimo pełnej dostępności na mikrofilmach (fotografowane podczas konserwacji lub dla zamknięcia parafii w znaczącej części dotąd niedostępnej)). Nie znaczy to jednak, że tak będzie zawsze. Jeśli uda się zachować tempo digitalizacji to księgi całkowicie niedostępne (z wyłączeniem ksiąg zbyt młodych, aby udostępniać je zgodnie z prawem o ochronie danych osobistych) powinny być dostępne w ciągu kilku miesięcy, a księgi częściowo niedostępne kilka dalszych. Mam nadzieję, że doczekam momentu, gdy będę musiał decydować, czy udostępnić księgę nowopozyskaną przez Archiwum czy księgę obecną na mikrofilmie.
Dodam jeszcze, że jako księgi zbyt młode do udostępnienia uznałem: księgi ochrzczonych po roku 1920 i księgi zaślubionych po roku 1930 (niewielkie przekroczenie tych dat jest możliwe, jeśli księga obejmująca lata wcześniejsze w nieznacznym stopniu przekracza przyjętą granicę; księgi zmarłych dopuszczam do udostępnienia do końca zasobu). Jest to moja kolejna decyzja, za którą biorę odpowiedzialność. Być może mój następca udostępni księgi wcześniej. Ale jeśli będzie to nadal zależeć ode mnie, to w roku 2020 granica udostępniania zostanie przesunięta o 10 lat (chyba, że zmieni się prawo dotyczące ochrony danych osobowych).

PostNapisane: 13 mar 2010, 16:42 

Witam.
Ksiądz Jan M. Musielak nie zacytował całego mojego zdania:
"Niestety, akta są zmikrofilmowane i nie mogę skorzystac z archiwum cyfrowego AA."
To " niestety" nie jest wyrzutem z mej strony do sprawy mikrofilmowania ksiąg metrykalnych w AAP.

Z informacji jakie uzyskałam na Forum wynika że:

"Dzięki wysiłkowi znanego nam z forum i ze spotkania WTG x. J.M. Musielaka, w Archiwum Archidiecezjalnym dostępne są już dla użytkowników skany niektórych niezmikrofilmowanych ksiąg z zasobu AAP."

A więc pisząc swą prośbę o pomoc, wobec tego że księgi parafii Borek Wlkp. są zmikrofilmowane, napisałam "niestety" - co odnosiło się do braku możliwości skorzystania z terminala CAAP przy przeglądaniu tychże ksiąg.

Pozdrawiam
Danuta

PostNapisane: 14 mar 2010, 00:45 

lis46 napisał(a):
Witam.
Ksiądz Jan M. Musielak nie zacytował całego mojego zdania:...
Pozdrawiam
Danuta

Myślę, że w sposób jednoznaczny zaznaczyłem, że cytat jest obcięty.
Po prostu zaskoczyło mnie sformułowanie: "Niestety, akta są zmikrofilmowane ..." gdyż dotąd słyszałem tylko: "Akta nie są zmikrofilmowane i ...".
Nie miałem zamiaru cenzurowania cytatu, lecz ów świadomie wyrwany z kontekstu cytat był dla mnie pretekstem, aby wyjaśnić zasady, którymi kieruję się w dobieraniu ksiąg do CAAP. Zasady, których znajomość dla potencjalnych użytkowników CAAP myślę, że nie jest obojętna.

Jeśli mój cytat został odebrany, że "niestety" jest wyrzutem "do sprawy mikrofilmowania ksiąg metrykalnych w AAP" to przepraszam.

PostNapisane: 15 mar 2010, 15:30 

Witaj Danusiu! Jest mi niezmiernie przykro ale nie mogę pomóc chociaż się do tego zobowiązałam.Od dzisiaj tj. od 15.03. do 19.03. byłam zapisana na czytnik mikrofilmów, niestety z przyczyn losowych /nagła choroba męża/ z tego nie skorzystam. Jestem też zapisana pod koniec kwietnia br. może wtedy się uda. Przepraszam.Nela
Ps. jeżeli ktoś jest chętny na ten termin to może /po uzgodnieniu z AA/ z niego skorzystać. Dzisiaj powiadomiłam AA,że rezygnuję z czytnika.Był zapisany na Aniela Awtuch w godzinach od 9-tej do 15-tej a w środę i czwartek do 18-tej. Pozdrawiam.Nela

PostNapisane: 15 mar 2010, 21:24 

Nelu.Byłabym przeszczęśliwa mogąc skorzystać z któregoś ze zwolnionych terminów.Najbardziej odpowiadałyby mi godziny popołudniowe w środę lub czwartek.Jeżeli nikt nie zrobił tego wcześniej to dogadałabym jutro sprawę w AA.
Pozdrawiam. Danka

PostNapisane: 16 mar 2010, 11:34 

Nie dane mi było. :x :x :x

Tytuł: Archiwum Archidiecjezlane w Poznaniu-pomoc
PostNapisane: 23 mar 2010, 10:08 

Witam

Zwracam się do Wszystkich z zapytaniem czy planują w najbliższym czasie odwiedzić powyższe Archiwum.
Potrzebuję pomocy w sprawdzeniu czy w archiwum tym znajduja się dwa interesujące mnie akty.
Zwracam się o pomoc bo kwerenda internetowa zajmuje do 4 miesięcy a ja mieszkam w Łodzi.

Z góry dzięki wielkie za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

PostNapisane: 26 mar 2010, 02:39 

Witajcie!

Gdyby ktoś miał zarezerwowany termin do AAP, a jednak się nie wybierał, to chętnie rozwiążę ten "problem" :)

Pozdrawiam

Paweł

PostNapisane: 26 mar 2010, 13:40 

Mam gorącą prośbę jeśli ktoś wybiera się do AAP o sprawdzenie czy w Margoninie w roku 1839 urodził się Michael Jopp
czy to jest syn Carl Jopp (24y 4m) i Johanna Charlotte Tratz (Parafia ewangelicka Margonin, wpis 22 / 1838 )

Parafia Margonin
Wyznanie ewangelickie
Rodzaj księgi B
Daty krańcowe 1831 – 1874
Sygnatura jednostki PME 0016/01
Sygnatura zamówienia mkr E 34
Pozycja na mikrofilmie 1
Uwagi Kontynuacja księgi na mikrofilmie; daty skrajne na mikrofilmie: 12.11.1835-30.9.1874

Będę niezmiernie zobowiązany

PostNapisane: 12 kwi 2010, 03:52 

Dzien dobry,
Mam ogromna prosbe do osob wybierajacych sie do Archiwum Archidjecezjalnego w Poznaniu, ktorzy by byli chetni mi pomoc i mogli sprawdzic czy w parafii Cerekwice jest akt urodzenia Wawrzynca Mizgalskiego, syna Szymona i Katarzyny Glauber, w roku 1847-8.

Parafia Cerekwica k/Borku
Nazwa obcojęzyczna Cerekwice, Riemannsfelde
Wyznanie rzymskokatolickie
Rodzaj księgi B
Daty krańcowe 1846 - 1857
Sygnatura jednostki PM 035/16
Sygnatura zamówienia mkr 1808
Pozycja na mikrofilmie 3

Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc, cos nie mam szczescia do moich Mizgalskich... :( a odleglosc nie pomaga...

"moje biedy":
Katarzyna Glauber vel Zdrojowna
Jozef Koziołkiewicz
Julianna Rudnicka

Nurów Gdzie? Żynowski Skąd?
www.mizgalska.com/genealogy

PostNapisane: 12 kwi 2010, 21:55 

Agnieszko, będę w AAP w czwartek, więc sprawdzę Twojego Wawrzyńca.
Pozdrawiam
Michał

PostNapisane: 12 kwi 2010, 21:59 

pawelek87 napisał(a):
Witajcie!

Gdyby ktoś miał zarezerwowany termin do AAP, a jednak się nie wybierał, to chętnie rozwiążę ten "problem" :)

Pozdrawiam

Paweł

Witaj Pawle!
Mam zarezerwowany czytnik na czwartek 15 bm. od godz. 9 do 18, lecz będę mógł i chcę skorzystać tylko w godzinach od 16 d0 18. Zatem jeżeli chcesz to pozostały czas jest do Twojej dyspozycji.
Pozdrawiam
Michał

P.S.
Oczywiście, jeżeli Paweł nie będzie mógł skorzystać, to oferta skierowana jest do wszystkich koleżanek i kolegów genealogów. Proszę o informację...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]