Zostaliśmy zaproszeni do udziału w zajęciach o genealogii na UTW – filia w Sierakowie. Wczoraj (3 lutego br) pojechaliśmy tam z Wojtkiem i mieliśmy wielką przyjemność wygłosić dwa wykłady o genealogii – ja mówiłam o tym jak zacząć swoje poszukiwania przodków, Wojtek przybliżył słuchaczom wygląd i zawartość ksiąg metrykalnych.
Oboje byliśmy pod wielkim wrażeniem lokalnej inicjatywy powołania w Sierakowie filii UTW, wysokiego poziomu organizacji i ogromnego zainteresowania słuchaczy-studentów.
Bardzo mile i serdecznie przyjęła nas Pani Prezes filii UTW Sieraków Halina Echaust, którą znamy z naszych Spotkań Rocznicowych. Mieliśmy okazję spotkać wspaniałych ludzi – zapaleńców i społeczników, którzy powołując Uniwersytet umożliwili ludziom mającym za sobą aktywność zawodową, pogłębianie i poszerzanie wiedzy, zdobywanie nowych umiejętności, rozwijanie zainteresowań i co bardzo ważne utrzymywanie kontaktów towarzyskich. Oprócz ciekawych wykładów, studenci uczestniczą w lektoratach, warsztatach, sekcjach i kołach zainteresowań (m.in. działa tam Klub Genealogiczny

).
I tak zostałam wykładowcą uniwersyteckim, a Wojtek podpisywał indeksy