Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 09 wrz 2010, 12:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Biezdrowo
PostNapisane: 08 gru 2009, 23:35 

Witaj Alicjo! Dzięki za poświęcenie czasu mojej prośbie. Pozdrawiam. Nela

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 gru 2009, 19:02 

Nela
Miałam chwilę to jeszcze raz zajrzałam do Gawrońskich i znalazłam to

w Bielejewie
19.2.1843 ślub Jakub Gawroński - kawaler z Bielejewa (rodzice Filip i Regina) i Urszula Fojudziąka (Laurenty i Margaritha)
urodziny: 6.5.1846 ur Adam (zgon 7.5.) rodzice Jakub Gawroński i Ursula Fojut,
12.8.1847 ur. Bratholomeus rodzice Jakub Gawroński i Urszula Chojan (chyba ksiądz się pomylił bo w parafii nie ma innej Urszuli,
13.1.1849 ur. Paulus rodzice Jakub Gawroński i Urszula Fojut

W 1853 r w Bielejewie umiera Filip Gawroński (60lat) i zmiana pokoleniowa ?

w 1857 r. ur w Bielejewie Michalina z małżeństwa Tomasz Nawrot i Margarita Gawrońska
w 1858 r. ur j.w. Marianna - rodzice j.w.
w 1858 ur Marianna Ewa z małżeństwa Adalbert Mikołajczak i Marianna Gawrońska (siostra Jakuba G. i jej II mąż),

w 1859 ur Katarzyna Marianna z małżeństwa Jan Runowski i Katarzyna Gawrońska (siostra Jakuba G. i jej II mąż) a chrzestnymi są Valenty Runowski i Magdalena Gawrońska
w 1861 r. ur Marianna z rodz. j.w.
a w 1864 r. 26.11. ur Marianna z rodz. Marcin Gawroński i Victoria Szymańska a chrzestny Jan Runowski
jest jeszcze ur. Franciszek - rodzice Gaspar Bąbelczyk i Magdalena Gawrońska a chrzestna Katarzyna Runowska

Popatrz za urodzinami swojej Marianny może w Wieleniu bo gdzieś jako chrzestny występuje Fojut z Wielinka - może tam się przenieśli.

Odpowiadam na ogólnym forum bo jeszcze kogoś interesują Runowscy.

PostNapisane: 18 gru 2009, 19:27 

Witajcie miłe Panie,
znajduję w ostatnich Waszych wpisach kilka znajomych nazwisk.
Więc przy okazji - czy "Krzyszkowiak" -to do Alicji - może być kolejną odmianą mojego nazwiska?
Ewoluowało ono w przeszłości tyle razy, że stałem się bardzo podejrzliwy i w kazdym kolejnym, zbliżonym podejrzewam kolejną jego odmianę.
Co nie zawsze może być podejrzeniem uzasdadnionym.
Pozdrawiam.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku
.

PostNapisane: 18 gru 2009, 19:44 

Witaj Bogusławie

Też się kiedyś nad tym zastanawiałam dlatego dokładnie prześledziłam wpisy parafialne do ok 1800 i pojawia się najpierw Krzyskowiak w oryginale, w duplikacie Krzychowiak a parę lat później przy śmierci delikwenta Krzyszkowiak. Dalej jak się chciało i słyszało (pewnie?) bo raz tak a raz nawet Krzyżkowiak.
Jestem pewna, że nie mają te nazwiska nic wspólnego tym bardziej, że wcześniej, niezależnie od tych moich występują zapisy z Karzek, Karzkowiąka i Kaczkowiak, Karzkowiak.
Kaszkowiak pojawia się raczej później podobnie jak Rębacz a wcześniej zawsze Rębarz lub najwcześniej Rąbarz.

PostNapisane: 19 gru 2009, 12:15 

alamoon napisał(a):
Witaj Bogusławie
...Jestem pewna, że nie mają te nazwiska nic wspólnego tym bardziej, że wcześniej, niezależnie od tych moich występują zapisy z Karzek, Karzkowiąka i Kaczkowiak, Karzkowiak.
Kaszkowiak pojawia się raczej później podobnie jak Rębacz a wcześniej zawsze Rębarz lub najwcześniej Rąbarz.

Ja też tak podejrzewałem ale zapytać czasami warto...
Wg prof. Rymuta moje nazwisko pojawia się w 1136r. Oczywiście w brzmieniu innym niż dzisiejsze. Niektóre wersje tego nazwiska: od " Karsz" - stp. "dzielny", do psl *krch "lewa ręka", " karłowate drzewo" czy wręcz "karzeł" także "mańkut" , czyli obraźliwie...
W przeszłości leworęczni nie byli zbyt tolerowani, i prawdopodobnie to było powodem zmiany nazwiska , o czym niżej.

W 1783 r, urodził się Walenty, którego zapisano "Karszek alias Kaszkowiak".
O tym tutaj: http://worsten.org/grandpolio/szamotuly/weoi_ostrorog_kaszkowiak.htm
Jak widać i tutaj pojawia się kilka znajomych nazwisk.

Pozdrawiam.

.

PostNapisane: 19 gru 2009, 17:16 

Witaj Alicjo!
Dziękuję serdecznie za ponowne zainterowanie się moją sprawą i znalezieie tylu danych. Niektóre z nich były już mi znane ale większość nie. Moi Gawrońscy i Fojudowie kręcą się w tym rejonie. Część danych znalazłam w parafii Ostroróg /Piaskowo i Dobrojewo/. Skorzystam z podpowiedzi i "zajrzę" do Wielenia. Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas.
Pozdrawiam. Nela

PostNapisane: 19 gru 2009, 19:00 

Witam Panie,

czy dobrze kombinuję: nigdzie nie znalazłem Wielinka .
Znalazłem natomiast Wielonek (niem. Waldhau) w gminie Ostroróg, pow. szamotulski - ale tu już żaden z znanych mi Wieleni : Wieleń Zaobrzański, pow. wolsztyński oraz Wieleń nad Notecią, pow. trzcianecko-czarnkowski całkiem nie pasuje.
Nie to, żebym się wymądrzał, ale czytam pilnie Wasze posty - a nuż znajdę coś dla siebie....

.

PostNapisane: 19 gru 2009, 19:20 

To może być to miejsce koło Ostroroga.
Jak szukam - staram się odczytać wszystkie notatki księdza przy danej osobie a także wypisuję jej rodzeństwo, zgony, urodzenia, chrzestnych i świadków ślubu itp. Udało mi się parę razy tam właśnie znaleźć bardzo dużo wiadomości. Ostatnio trafił mi się ksiądz, który przy zgonie w 1852 r. zapisał więcej wiadomości o rodzicach, parafii a nawet teściach niż jego poprzednik przy ślubie.
Często zgon głównego gospodarza powoduje zmiany pokoleniowe, ktoś musi się wynieść bo ktoś inny zaczyna rządzić i wtedy np. dużo można się domyślić np. z chrzestnych.
Jak się śledzi chrzestnych - widać jakie rodziny przez lata są ze sobą w komitywie a nawet jak się przenoszą do innych parafii np za pracą. Jedni drugich ściągali bo i bez telefonów sobie radzili. Co innego z tymi, którzy mieli ziemię-gospodarstwa. W Wielkopolsce jeden (najstarszy) zgodnie z prawem przejmował gospodarkę a reszta ... na wyrobników.

PostNapisane: 19 gru 2009, 19:31 

Witaj Bogusławie! Rzeczywiście Wielonek to wieś w parafii Ostroróg i tam też występują moi Fojudowie natomiast odnośnie Wielunia nie mam koncepcji. Napisałam,że "zajrzę" do tej parafii / nic o niej nie wiem/ale chciałam to zrobić po Świętach. Być może faktycznie chodzi o Wielonek. Pozdrawiam. Nela

PostNapisane: 19 gru 2009, 19:46 

Tak zasugerowałam bo wydaje mi się, że w tym Bielejewie zrobiło się cokolwiek ciasno... a ojciec Simon umiera w 1853 jako wyrobnik.

Ostatnio edytowano 19 gru 2009, 19:48 przez alamoon, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 gru 2009, 19:47 

Przepraszam
Oczywiście Filip...

Pozdrawiam Alicja

PostNapisane: 20 gru 2009, 14:20 

Nela napisał(a):
Witaj Bogusławie! Rzeczywiście Wielonek to wieś w parafii Ostroróg i tam też występują moi Fojudowie natomiast odnośnie Wielunia nie mam koncepcji. Napisałam,że "zajrzę" do tej parafii / nic o niej nie wiem/ale chciałam to zrobić po Świętach. Być może faktycznie chodzi o Wielonek. Pozdrawiam. Nela

Witaj Nelu,
Jestem coraz bardziej przekonany, że to na pewno Wielonek.
Trochę tutaj:http://worsten.org/grandpolio/szamotuly/weok_ostrorog.htm - ale to oczywiście już znasz.
A Wieluń - to oczywiście miał być Wieleń n/Notecią - osobiście znany, 14 lat mieszkałem w pobliżu i dlatego Wieleń znajduje się na trasie mojej corocznej wycieczki z Kaszub do Wielkopolski.
Są tam dwie parafie:
- http://www.pilka.archpoznan.org.pl/parafia_w_wieleniu.htm
- http://www.koszalin.opoka.org.pl/new/p.php?m=6&p=211 - to parafia obejmująca północną część miasta, czyli Wieleń północny. W tym kościele była moja Komunia.
W moich ulubionych znalazłem także: http://www.genpol.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=221
Nieśmiało też informuję, że jednym z tematów tego forum jest : http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=418&st=0&sk=t&sd=d&start=20

Pozdrawiam

.

PostNapisane: 15 sty 2010, 18:30 

Ktoś szukał Marcina z Lutomia.
Przypomniało mi się, że koło Sierakowa jest jezioro Lutomskie. Przeszukałam kilka map ale to mała miejcowość i nie znalazłam. Dopiero dzięki mapie z http://www.jewishgen.org/Communities/LocTown.asp udało się znaleźć. Jest Lutom a z akt parafialnych wyczytałam, że był też Lutomek.
Niektóre małe miejscowości uwidocznione w aktach parafialnych dziś już nie istnieją.

PostNapisane: 15 sty 2010, 20:31 

Lutomek istnieje do dziś. Tak się składa , że mój wujek był tam zarządcą przez długie lata.
Wg." Dwory i Pałace wiejskie w Wielkopolsce "- M.Libicki, P.Libicki znajduje się tam jeszcze w niezłym stanie dom zarządcy. Właścicielem Lutomka był przed wojną hr. Dobiesław Kwilecki.
Wojtek

PostNapisane: 17 sty 2010, 16:07 

W Biezdrowie urodził się Władysław Wiewiórowski, dowódca powstańczych oddziałów we Wrześni. Może są jakieś wpisy na temat jego rodziny?.
Michał

PostNapisane: 17 sty 2010, 16:24 

Dosyć długo "siedziałam" w tej parafii ale to nazwisko jakoś mi nie wpadło w oko.
Masz jakieś daty ?

PostNapisane: 17 sty 2010, 21:05 

Władysław Wiewiórowski syn Andrzeja i Marii z Nawrotów ur. 24.05.1893
To on był dowódcą tragicznego ataku na Szubin w dniu 8 stycznia 1918r., ranny, obity kolbami, bez pomocy medycznej, zmarł w szpitalu bydgoskim.
Obecnie w opracowaniu jest słownik wrzesiński, przyda się każda informacja wzbogacająca wiedzę.
Pozdrawiam
Michał

PostNapisane: 08 lut 2010, 22:18 

Witam zainteresowanych - ktoś potrzebował to przekazuję co znalazłam

15.07.1897 Bielejewo - zgon Piotr Runowski 82 lata
27.10.1905 r. Pożarowo zgon Hedviga 85lat Runowska nata Buła, wdowa po Valent. Runowskim
1923 zgon Piotr Runowski 62 lata, rodzice Valenty Runowski i Jadwiga Buła

1909 Kłodzisko - zgon Stanisław Gawroński 75 lat rodzice Wojciech i Zuzanna
7.1.1917 Nowymost zgon Piotr Runowski 74 lata owczarz, na suchoty - ojciec Józef Runowski

9.7.1914 zgon Franciszek 8 m-cy rodzice Władysław Leraczyk i Franciszka Teresiak
26.3.1917 zgon Agnieszka Teresiak 70 lat , żona , ojciec Valenty Szóstak

1.1.1909 Wronki zgon Józef Leraczyk 80 lat
1919 Pierwoszewo - zgon Andreas Leraczyk 74 lata, rodzice Andreas Leraczyk i Magdalena Krych - zgłosił Valenty Karzkowiak

Pozdrawiam Alicja

PostNapisane: 09 lut 2010, 00:00 

Witaj Alicjo!
Dzięki za kolejne dane dotyczące Runowskich, szukałem właśnie zgonu Piotra s.Walentego.

Pozdrawiam Marek

PostNapisane: 09 lut 2010, 10:48 

:D Alu!
Jesteś nie oceniona :!:
Znalazłaś mojego prapradziadka Andrzeja Leraczyka. Wiedziałam od babci, że zmarł "po pierwszej wojnie" i że pochowany w Neubrueck czyli dzisiejszym Wartosawiu, ale sprawdzałam w USC Wronki i nie ma. Podejrzewałam, że mógł mieszkać z córką Stanisławą, bo tylko ta po śmierci żony w 1900 była zamężna, ale mieszkała i zmarła we wsi Koźmin, gdzie mieszkał Andrzej z rodziną. Czy w tym akcie jest dokładna data? Czy może jakieś inne informacje. Z opowieści, po śmierci żony miał"zapisać się do Kapucynów"
Pozostali Leraczykowie i Teresiakowie też moi :D

Pozdrawiam serdecznie
Ania

Gojtka, Gojdka,Gajt(d)ka, Dąderscy - Dormowo, Stoki, Silna, Świechocin, Pszczew

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]