Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 21 wrz 2025, 23:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rodzina Johr
PostNapisane: 27 sie 2025, 10:34 

Dzień dobry,

prowadzę badania nad rodziną ewangelicką Johr z Jankendorf (obecnie Sokołowo Budzyńskie) i Margonina z połowy XIX wieku. Najstarszy znany mi przodek to Johann Gottlieb Johr (ur. ok. 1817). Był dwukrotnie żonaty:

z Wilhelmine Jahnz/Janke (mieli razem 8 dzieci, m.in. Annę Wilhelminę, Friedricha Wilhelma, Juliusa Ludwiga, Friedricha Gustava, Matildę Henriettę),

a następnie, jako wdowiec, zawarł drugie małżeństwo z Rosiną Uhl zd. Kuhn w Margoninie, w roku 1860 (akt nr 14/1860).

Wiem, że oryginał tego aktu ślubu znajduje się w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu i nie jest dostępny online.

Mam kilka pytań do osób, które badały te parafie:

Księgi metrykalne – które lata dla parafii ewangelickiej Jankendorf (Sokołowo Budzyńskie) i Margonin zachowały się i gdzie można je znaleźć (online, w archiwach)?

Nazwisko Johr – czy spotkali się Państwo w tych księgach z nazwiskiem Johr (ew. warianty: Jor, Johe, Göhr, Goehr)? Jak częste było w tej okolicy?

Małżeństwo 1860 (Johr–Uhl/Kuhn) – czy ktoś z Państwa dysponuje indeksem, notatkami albo miał okazję widzieć ten akt ślubu w AAP Poznań?

Dzieci Johrów – czy w dostępnych indeksach (np. BaSIA, Geneteka) pojawiają się chrzty dzieci Johanna Gottlieba i Wilhelmine Jahnz/Janke z lat 1840–1857?

Czy ktoś z Państwa posiada pełny dostęp do Ancestry.com? W trakcie badań natrafiłem na rekordy związane z Johannem Gottliebem Johr (i jego rodziną), ale w moim zakresie dostępu widzę tylko podstawowe informacje i nie mogę otworzyć szczegółowych danych ani skanów. Czy ktoś z Państwa mógłby sprawdzić te wpisy i odsłonić szczegóły?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i doświadczenia z tych parafii.

Pozdrawiam serdecznie!

PostNapisane: 27 sie 2025, 18:07 

Dzień dobry!
Parafia ewangelicka Margonin, wpis 14 / 1860

Johann Gottlieb Johr (43 lat) 100%
Dodatkowe informacje: Witwer
Rosina Uhl z domu Kühn (36 lat) 100%
Dodatkowe informacje: Witwe

Pozdrawiam serdecznie.
Maria

PostNapisane: 11 wrz 2025, 20:13 

Dzień dobry Pani Mario,

Serdecznie dziękuję za potwierdzenie zapisu z parafii ewangelickiej w Margoninie (ślub Johanna Gottlieba Johr, wdowca lat 43, z Rosiną Uhl z d. Kühn, wdową lat 36).
To cenne, że udało się potwierdzić szczegóły z aktu 14/1860.

Mam jednak kilka pytań, które cały czas pozostają dla mnie otwarte i może ktoś z Państwa będzie mógł podpowiedzieć:

Czy ktoś natrafił w księgach margonińskich lub okolicznych (Jankendorf, Budzyń) na akt małżeństwa Johanna Gottlieba Johr z Wilhelmine Jahns/Jahnke (ok. 1835–1845)?

Czy w zasobie margonińskim mogą znajdować się chrzty z lat 1813–1817, które mogłyby obejmować urodzenie Johanna Gottlieba Johr?

Czy ktoś spotkał się z zapisem chrztu Wilhelmine Jahns/Jahnke (ok. 1816), która później wyszła za Gottlieba?

Każda wskazówka dotycząca ksiąg lub archiwów, gdzie warto szukać, będzie bardzo pomocna.

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 11 wrz 2025, 21:06 

Tu są wszystkie zachowane księgi par. ewangelickiej w Margoninie, które są w posiadaniu AAP.
https://web.archive.org/web/20161209160 ... limit=2865
Z kolei te księgi są w APP.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... spol/19345

PostNapisane: 12 wrz 2025, 21:47 

Dzień dobry Panie Henryku,

Serdecznie dziękuję za wskazanie linków do APP i AAP. To bardzo pomocne – szczególnie w kontekście moich poszukiwań chrztu Johanna Gottlieba Johr (ok. 1813–1817) oraz jego małżeństwa z Wilhelmine Jahns/Jahnke (ok. 1835–1845).

Czy miał Pan lub inni Forumowicze doświadczenie w praktycznej współpracy z Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu? Interesuje mnie, czy istnieje możliwość uzyskania odpisu lub wypisu aktu drogą korespondencyjną, czy jednak konieczna jest osobista wizyta w AAP.

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 13 wrz 2025, 08:08 

Witam,

Wszystko można załatwić drogą korespondencyjną.
https://aap.poznan.pl/zalatwianie-sparw/
https://aap.poznan.pl/

PostNapisane: 14 wrz 2025, 20:41 

Bardzo dziękuję za potwierdzenie i podanie linków do strony AAP. To dla mnie cenna wskazówka, bo właśnie zamierzam złożyć wniosek o akt chrztu Johanna Gottlieba Johr (ok. 1813–1817) oraz akt jego pierwszego małżeństwa (ok. 1835–1845).

Czy miał Pan może doświadczenie, jak długo zwykle trwa realizacja takich wniosków w AAP i jakie są orientacyjne koszty? Zastanawiam się też, czy archiwum przesyła pełny wypis z aktu (z danymi rodziców, świadków), czy raczej ogranicza się do podstawowych informacji (nazwisko, data, parafia).

Każda praktyczna wskazówka będzie dla mnie bardzo cenna.

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 15 wrz 2025, 06:38 

Dzień dobry

W przypadku nieznajomości dat trzeba się liczyć z kosztami kwerendy, a te dla AAP prowadzi firma ORIGO. Proponuję skontaktować się z tą formą i zapytać o ew. koszty, bo ja nie jestem z tym na bieżąco, ponieważ ceny w obecnych czasach się zmieniają dość szybko.
http://www.origo-gen.pl/
W odpisie są wszystkie dane zawarte w akcie. Nie wiem jak jest obecnie, ale kiedyś odpisy były robione na papierze czerpanym (a przynajmniej tak wyglądającym), a więc nie był to świstek zrobiony na jakimś gotowym druczku. Kilka lat temu koszt odpisu + wysyłka nie przekraczał 40 zł. Koszt kwerendy zależy od ilości godzin przeznaczonych na poszukiwanie aktu.

PostNapisane: 21 wrz 2025, 07:28 

serdecznie dziękuję za Pana informacje dotyczące Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu i firmy ORIGO. To bardzo cenne wskazówki, zwłaszcza jeśli chodzi o koszty i procedury. Rzeczywiście, wygląda na to, że cierpliwość jest tutaj kluczowa.

Czy miał Pan może osobiście doświadczenia ze zlecaniem kwerendy przez ORIGO? Jeśli tak, to czy może Pan podzielić się swoją opinią, jak wygląda skuteczność i czas realizacji takich poszukiwań?

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 21 wrz 2025, 11:54 

Dzień dobry

Zlecałem kwerendę dobrych kilka lat temu, z tego co pamiętam, długo nie czekałem, majątku też nie zapłaciłem.

Strefa czasowa: UTC + 1