Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 05 wrz 2010, 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dziedziczenie prawa do herbu
PostNapisane: 07 lip 2010, 22:13 
Site Admin

Cytuj:
Na zakończenie, takie przysłowie: "Nie ma chłopa, który nie pochodzi od króla. Nie ma króla, który nie pochodzi od chłopa."

...na przykład królowa Elżbieta - pochodzi od londyńskiego hydraulika: http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... O/52032880

No a z drugiej strony o Wałęsie pisali, że ma koligacje z Williamem Wallacem (słynny Braveheart). Wałęsa to po angielsku Łolesa, a Wallace to Łoles, więc zbieżność fonetyczna jest.
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/lech ... 35172.html

Oczywiście wszystko z przymróżeniem oka (pozdrowienia dla Bogusława-BTK!)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 08 lip 2010, 02:44 

Skiboo Piotr - ja ciebie rozumiem, masz swoja pasje, ktoz jej lub ich nie ma ? Raczej nikt sie z ciebie nie smieje, ja napewno nie. Zycze ci powodzenia w twoich zamiarach i planach wziecia udzialu w turnieju rycerskim. Przyznam sie, ze jest to bardzo oryginalna pasja i zamilowanie, i tak trzymaj :!:
Prosze abys nie zniechecal sie do nas, jestesmy wszyscy pomocni, tylko troche bylismy skolowani chyba twoim pytaniem, zlych zamiarow nikt nie mial.
Jak tylko bedziesz mial w przyszlosci bliskiej czy dalekiej dalsze pytania to prosze odwiedz nas. A i my mozemy sie dowiedziec od ciebie czegos ciekawego.
Pozdrowienia.

PostNapisane: 08 lip 2010, 10:17 

Moi Drodzy.

Nie kilka osób, ale „sztab Forumowiczów” zaangażował się w temat nazwę go „Herbu”.
Rady, porady itd., każdy chciał pomóc.
Ile czasu Wszyscy poświęcili dla Skibo, któremu chodzi tylko o herb babci Kiełczewskiej ( takie jest bynajmniej moje odczucie),
a nie o genealogię?
Śmiem sądzić, że na pytanie w którym roku babcia Kiełczewska się urodziła czy zmarła, Skibo odwrotnie by nikomu nie odpowiedział. Ale to nie moja sprawa.

Postanowiłam jeszcze raz zająć w tym temacie głos, ponieważ tak jak już wcześniej napisano, momentami jest już irytujący.

W mojej rodzinie jest identyczny pasjonat.

Obrazek Obrazek Obrazek

Dlaczego o tym piszę? Bo nikt go nie pytał o herb, którego oczywiście nie posiadamy!!! Młodzieniec natomiast jest bardzo kulturalny i bardzo inteligentny.

Skibo, udział w turnieju rycerskim uwarunkowany posiadaniem herbu, rozumiałabym zupełnie inaczej – może Cię wybrany Klub nie chce? – pomyślałeś o tym?, bo ten warunek jest co najmniej dziwny. Poszukaj innych "rycerzy".

Poszukuję:Brzeziński-Pogorzelica,Komorze,Żerków,Dobrzyca
Garsztka/Garstka-Kowalew,Zawidowice,Lenartowice,Pleszew-okolice
Goliński-Olesie,Orla,Obra,Klonów-Dobrzyca,
Kornaszewski-Żerków,Mieszków,
http://brzezinscy.naszagenealogia.pl/

PostNapisane: 10 lip 2010, 17:12 

DankaW napisał(a):
Postanowiłam jeszcze raz zająć w tym temacie głos, ponieważ tak jak już wcześniej napisano, momentami jest już irytujący.

W mojej rodzinie jest identyczny pasjonat.

Obrazek Obrazek Obrazek

Dlaczego o tym piszę? Bo nikt go nie pytał o herb, którego oczywiście nie posiadamy!!! Młodzieniec natomiast jest bardzo kulturalny i bardzo inteligentny.

Skibo, udział w turnieju rycerskim uwarunkowany posiadaniem herbu, rozumiałabym zupełnie inaczej – może Cię wybrany Klub nie chce? – pomyślałeś o tym?, bo ten warunek jest co najmniej dziwny. Poszukaj innych "rycerzy".

Może i jestem porywczy... "ten pasjonat" jak Pani śmie go porównywać do mnie... u niego... styl stroju średniowiecznego 2x katany ... Japońskie to jest żałosne... Fantazy Górą... ^^ "Will Be... Will Be..."
A jeszcze jedno niech Pani wreście zjedzie z mojej Babci... bo jest bardziej szlachetniejsza Osobą od Pani te Pani opinie... zastanawiałem się , czy ten Pani słowa... które czytam ,czy to czasami Wołanie o pomocy " zwróćcie na mnie uwagę..."
A proszę przede wszystkim o zachowanie się normale...
Może to co powiedziałem jest nie na miejscu.. ale bardzo mnie, takie słowa... wytrącają mnie z równowagi.Tylko się pytałem o dziedziczenie... herbu... i ewentułalne... możliwości. Jestem Dumny Z moich przodków... bo gdyby nie oni... może nas by tu nie było!

PostNapisane: 10 lip 2010, 18:09 

skiboo napisał(a):
Może i jestem porywczy... "ten pasjonat" jak Pani śmie go porównywać do mnie... u niego... styl stroju średniowiecznego 2x katany ... Japońskie to jest żałosne... Fantazy Górą... ^^ "Will Be... Will Be..."
A jeszcze jedno niech Pani wreście zjedzie z mojej Babci... bo jest bardziej szlachetniejsza Osobą od Pani te Pani opinie... zastanawiałem się , czy ten Pani słowa... które czytam ,czy to czasami Wołanie o pomocy " zwróćcie na mnie uwagę..."
A proszę przede wszystkim o zachowanie się normale...
Może to co powiedziałem jest nie na miejscu.. ale bardzo mnie, takie słowa... wytrącają mnie z równowagi.Tylko się pytałem o dziedziczenie... herbu... i ewentułalne... możliwości. Jestem Dumny Z moich przodków... bo gdyby nie oni... może nas by tu nie było!

W sumie nie powinienem, bo jesteś jak widać w najgłupszym wieku, który każdy przechodził, jednak to nie oznacza, że wszystko Ci wolno mówić i robić.
Zderzenie z rzeczywistością będzie okrutniejsze niż turnieje w średniowieczu. Już niedługo życie da Ci porządnego kopniaka, i obudzi ze snu o pępku świata - którym na pewno nie jesteś.
Naucz się szacunku do ludzi i zacznij ich doceniać.
I Panie Szlachcic, trochę więcej ogłady, bo nijak się ma to z tym co prezentujesz sobą.

PostNapisane: 10 lip 2010, 18:11 

No, młody człowieku, tym postem zaświadczyłeś - rycerzem to Ty nigdy nie będziesz, chyba że takim przebieranym rycerzykiem... :roll:
Od początku śledzę ten wątek i nie znajduję tu nic, co mogłoby Cię tak wzburzyć - a tym bardziej upoważnić do niegrzecznych uwag. Wręcz przeciwnie - wszyscy starali się wytłumaczyć Tobie na czym polegają zawiłości herbowe. Ja wiele nowego się dowiedziałam - właśnie dzięki Twojemu zapytaniu i za to jestem Ci wdzięczna. To jednak jedyna Twoja "zasługa". :D

I jeszcze P.S. do tematu:
http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,811 ... zasie.html

PostNapisane: 10 lip 2010, 20:02 

Na takie niegrzeczne posty zgody na tym forum nie ma!!! Dotyczy to nawet "herbowych".
Danuta.

PostNapisane: 10 lip 2010, 21:34 

Piotrku, dziwisz mnie trochę.
Najpierw piszesz, że prosisz o pomoc, a gdy ktoś Ci jej udziela, po prostu obrażasz.
Potem, kiedy piszesz, że chcesz być rycerzem, wszyscy życzą Ci powodzenia.

A teraz pomyśl trochę. Czy bractwa rycerskie, zakony, bractwa kurkowe nie mają dostępu do Internetu?
Jeśli udałoby Ci się wstąpić do jakiegokolwiek, czego mimo wszystko Ci życzę, to jeśli ktoś z kierownictwa (bo nie wiem czy wiesz, ale od razu nie będziesz najwyższym stopniem), przeczyta to, w jaki sposób traktujesz członków towarzystwa, potraktuje Cię jak zwykłego giermka, który nie nakarmił konia przed wyprawą, nie ważne, czy będziesz miał herb czy nie.

Nie chciałbym, żebyś ten post nazwał znowu "żałosnym", "pogardzającym" czy Bóg jeden wie jak. Jak wczytasz się w treść, nie odnajdziesz tu żadnych uchybień co do Twojej osoby, ale tylko jedno - prośbę:
Zastanów się.

PostNapisane: 11 lip 2010, 00:10 
Site Admin

Witam,

czasem ciekawe wątki mają to do siebie, że dyskusja zbacza w nieoczekiwanym kierunku i zamienia się w ordynarną pyskówkę. Tak stało się i tym razem, choć należało się spodziewać tego od początku.
Piotrze, nie obrażaj osób, które chcą Ci pomóc. Na tym forum nie tolerujemy takich rzeczy, mamy również regulamin, z którym - mam nadzieję - zapoznałeś się zanim założyłeś konto. Ja widzę tu naruszenia punktów 4, 6 i 9. Daję Ci okazję do przeproszenia osób, które obraziłeś, a resztę osób proszę o powstrzymanie się od dalszych komentarzy. Po niedzieli wątek zostanie usunięty, lub jeśli nie będzie sprzeciwu - wyczyszczony ze zbędnej dyskusji (także zgodnie z naszym regulaminem - p. 14 i 15), tak aby zostały tylko informacje o dziedziczeniu prawa do herbu, co zresztą było głównym pytaniem.

Jeśli chcesz nadal pozostać i dyskutować na naszym forum, proszę o powstrzymanie się w przyszłości od obrażania innych oraz o popracowanie nad swoim językiem. W innym przypadku konto zostanie zablokowane. I przypominam na wszelki wypadek, że w internecie nikt nie jest anonimowy, a administratorzy forum dysponują wystarczającymi informacjami pozwalającymi na identyfikację niemal każdego użytkownika także w "realu".

PostNapisane: 11 lip 2010, 00:50 

Jednak że... przesadziełem ze słowami za co bardzo przepraszam... Wiem nie są one godne szlachcica... może to przez mój "głupi wiek" Jeszcze raz B. Przepraszam

PostNapisane: 11 lip 2010, 03:44 

Jak wiele osob pisalo watek moze zszedl na zle tory ale interesujacy. Chyba wiele osob dowiedzialo sie nowych rzeczy ale bali sie spytac. Dlatego Piotr nie miej obawy zadawac pytan bo czesto odpowiedz jest dla wiecej ludzi.

Ale mam tutaj bardzo ciekawa wiadomosc i nie tylko dla Ciebie Piotr ale dla wszystkich chcacych miec herb.
Otoz kazdy moze miec herb w Polsce. Najwazniejsze by byl zrobiony poprawnie wedlug wszelkich zasad heraldycznych. Jedyna roznica pomiedzy tymi herbami a rycerskimi (szlacheckimi) ze nie beda mialy przylbicy i korony.
Blazowanie (wizerunek) pozostawiony jest do osobistej decyzji. Niestety prawnie ta rzecz nie jest jeszcze jasna w Polsce. Nie wiadomo np. czy bedzie to dziedziczny herb? Czy bedzie dotyczyl tylko jednej osoby czy calej rodziny, kuzynow itp. Wiele pytan i wiele niejasnosci , ktore w innych krajach Europy sa prawnie dobrze opracowane.
Ale jezeli ktos by chcial taki herb sobie zrobic to moge skontaktowac z jednym z najbardziej w Polsce znanych heraldykow. Dyskrecja zapewniona w 100%.
Wizerunek takiego herbu moze przedstawiac np. hobby. Szachista moze miec jakas figure szachowa, mysliwy cos z broni lub trofeum itp.

Dolaczam link o etosie rycerskim dla Piotra. Fajny tekst: http://www.zdobylismygrunwald.pl/kodeks-rycerski.html

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku

PostNapisane: 11 lip 2010, 14:22 

Przeczytajcie to co pisze użytkownik DankaW jej wypowiedzi są prowokujące...
I nie chcę zachować się po "szczeniacku" I tak patrzę z przymróżeniem "Oka"
PS: A przede wszystkim nie chodzi o posiadanie herbu... bez pokrycia w Histori... tak ja wcześniej wspomniałem...
Jednak o dziedziczenie i sposób jego przejęciu prawnie... nie... tak jak Pan Krzysztof Dobrzynski wspomniał
"Ale jezeli ktos by chcial taki herb sobie zrobic to moge skontaktowac z jednym z najbardziej w Polsce znanych heraldykow. Dyskrecja zapewniona w 100%.
Wizerunek takiego herbu moze przedstawiac np. hobby. Szachista moze miec jakas figure szachowa, mysliwy cos z broni lub trofeum itp."
W tym kierunku... mogą iść osoby które nie mają nic wspólnego ze Szlachtą na przykład Pani DankaW ale to osobista sprawa każdego nas... (Zaznaczam nikogo nie chcę obrazić może mam kontrowersyjne wypowiedzi ale warto wysłuchać)
Bardziej się kieruje w Moją rodzinę Moich Przodków... co za tym idzie... możliwość o dziedziczenia... ale musiał bym wiele jeszcze poczytać na ten Temat...
Wiele osób pytało się mnie " po co mi ten Herb" jedno odpowiem ( Nie dla Szpanu...) Jestem Bardzo dumny z moich rodzinnych korzeni A jak słyszę... O Bitwie pod Grunwaldem... aż chciało się być tam... mało tego wziąść udział w nim (Reprezentując mojego Przodka... !) Mogąc wziąść udział... w turniejach gdzie wymagane były herby lub już nie są ...
Nawet często lecą programy w telewizji... O zamkach w średniowieczu i o szlachcie i urywkowo były pokazywane szaty? czy bóg wie co tam było... Ale były wyszyte Herby na tych półtnach i widziałem mój rodzinny głowa byka nad nim miecz... znam historię... herbu i wiem, że nawet rodzina ma swoje miejscowości "Mszczynów" czy "Mszczonów" o ile dobrze pamiętam wójkiem u którego mieszkam wie dużo o moich przodkach i o jego... i co nie co mi opowiedział...

PostNapisane: 11 lip 2010, 16:43 

Jak grochem o ścianę!

Macieju, czyń swoją powinność!

Pozdrawiam
Eugeniusz

Strzyżewo Kościelne - Laskowski, Owczarzak

PostNapisane: 11 lip 2010, 18:56 

Dobrze... dobrze... dziękuje... za możliwość uczestniczenia na tym forum rozwiało to część moich wątpliwości Dziękuje pozdro... Dowidzenia

PostNapisane: 12 lip 2010, 10:12 

:shock: już dość!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]