|
Witam, przesyłam tłumaczenie aktu ślubu. Wyrazy, co do których nie jestem pewna na 100% czy prawidłowo je odczytałam zaznaczyłam tłustym drukiem. Pozdrawiam, Magda
2. Akt ślubu Walentego Olejniczaka i Ludwiki z d. Poplewska:
Nr. 10 Franklinow, 14.08.1888
Przed niżej podpisanym urzędnikiem stanu cywilnego w celu zawarcia małżeństwa stawili się znani:
1.ogrodnik, Walenty Olejniczak, wolnego stanu, wyznania katolickiego, ur. 28 stycznia 1862r. W Szelejewie, okręg Krotoszyn, zamieszkały w Ociążu, okręg Ostrowo, syn zmarłego kołodzieja Józefa Olejniczaka z Mchów, okręg Śrem i jego żony Józefiny zd. Duszyńskiej, zamieszkałej w Mchach, okręg Śrem 2.niezamężna Ludwika Poplewska, bez specjalnego zajęcia, wyznania katolickiego, ur. 18.08.1864r. w Raszkowie, okręg Adelnau, zamieszkała w Kwiatkowie okręg Ostrowo, córka zmarłego murarza Adama Poplewskiego z Koszkowa i jego żony Marianny zd. Dorożalskiej, zamieszkałej w Kwiatkowie okręg Ostrowo.
Jako świadkowie zjawili się znani:
3.karczmarz, Ignacy Szymański, 31 lat, zamieszkały w Kwiatkowie okręg Ostrowo, 4.gospodarz, Feliks Kałużny, 45 lat, zamieszkały w Kwiatkowie okręg Ostrowo,
Urzędnik Stanu Cywilnego skierował w obecności świadków do narzeczonych każdemu z osobna i po kolei następujące pytanie: czy oświadczają, że chcą zawrzeć związek małżeński. Narzeczeni odpowiedzieli twierdząco, po czym nastąpiło stwierdzenie urzędnika iż ogłasza ich jako prawomocnie zaślubionych małżonków.
Akt został przeczytany, zaakceptowany i podpisany przez: Walenty Olejniczak Ludwika Olejniczak zd. Poplewska Ignacy Szymański Feliks Kałużny
Urzędnik S.C. Ociepka???
_________________ Poszukuję: Andrzejewski / Tomczak / Kowalak -Poznań, Śrem, Górny / Górniak / Radniecki / Urbaniak / Janiak -Gałęzewo, Sochacki -Rataje(pow. Września), Gośka -Pietrzyków/Ksawerów, Łukasiewicz -Białobrzeg, Sobczak -Pyzdry, Przybylski, Pradelski
|