Zbyt mało twardych danych i zbyt wiele niewiadomych aby próbować wyciągać jednoznaczne wnioski.
Można jedynie spekulować.
Tak z praktyki jak i dokumentów jaki się pojawiają w reportażach badania dotyczyły autosomalnego DNA.
Testy z tego samego materiału pozyskanego z ekshumacji (prawdopodobnie) s.Joanny dały inne profile w Poznaniu i Wrocławiu.
Jest to niemożliwe, co potwierdził w sądzie prof. Dobosz.
Badania we Wrocławiu wykonano raczej ze szczątków pobranych w trakcie ekshumacji i przywiezionych do Poznania (izolaty będące źródłem badań w Poznaniu uległy podobno degradacji).
Zakładam że badania z Wrocławia są poprawne, zbyt wiele jest wątpliwości co do rzetelności badań w Poznaniu.
Wrocławskie badania:
- potwierdziły że rodzicami s.Joanny byli Józef Lossow i Helena Szembek.
- wykluczyły że matką Ewarysta jest s.Joanna
Jakie byłby wyniki badań autosomalnego DNA jak powyżej gdyby zamiast szczątków s.Joanny ekshumowano w Laskach (i badano we Wrocławiu) szczątki jej siostry ?
Z wielkim prawdopodobieństwem takie jak powyżej.
Informacja o tym że rodzona siostra s.Joanny (Zofia Dernałowicz) też jest pochowana na cmentarzu w Laskach, kilka rzędów dalej niż s.Joanna, pojawiła się w ostatnim reportażu telewizyjnym.
Pomimo dość słabej reputacji wydawnictwa 'Fakty i Mity' warto może pomimo wszystko wspomnieć coś co
podobno zacytowano tamże jednak jeszcze przed ekshumacją s.Joanny:
Cytuj:
Obecnie Ewaryst i jego żona czekają, aż sąd wyznaczy termin ekshumacji s. Joanny w celu pobrania próbek do badań.[...]
dostaliśmy telefon, że coś się dzieje na cmentarzu, gdzie pochowana jest Joanna. Pojechaliśmy. Na szczęście – mówi Maria, żona Ewarysta.
Przy grobie Joanny zastali ziemię w workach i kamienie. Według ich informatora zakonnice przygotowywały się do zamiany krzyży. – Powiedziano nam, że siostry chcą krzyż z nazwiskiem Joanny przenieść na sąsiedni grób – mówią Walkowiakowie.
W całej sprawie zastanawia mnie coś dla mnie oczywistego w badaniach autosomalnego DNA - czy podjęto próbę oszacowania pokrewieństwa Ewarysta i jego potencjalnych dziadków (Józef Lossow i Helena Szembek) ?
Dane aby to uczynić istnieją.